ecent, mai multe primării din județul Vâlcea au primit înștiințări de la firma Urban, fiind informați că vor fi majorat prețul pentru ridicarea deșeurilor, în condițiile în care stația de sortare de la Stolniceni a acestei societăți a fost înschisă pentru că au depozitat sute de tone de gunoi fără a îndeplini condițiile legale. Ca urmare, cei de la Urban s-au gândit să majoreze prețul la gunoi.

Evident că majoritatea primarilor care au primit notificarea s-au arătat nemulțumiți și au încercat să găsească soluții. Primul edil care a anunțat soluțiile găsite a fost cel de la Bujoreni, Gheprghe Gîngu. Acesta a convocat de îndată Consiliul Local și s-a ajuns la concluzia că în Bujoreni se poate colecta selectiv gunoiul, astfel încât comuna să fie una la nivel european și una dintre cele mai curate din Vâlcea.

“A convocat ședință extraordinară de Consiliul Local pentru a lua o hotărâre cu privire la serviciile de salubrizare asigurate cetățenilor din Bujoreni. După discuții aprinse și mai multe variante s-au luat următoarele hotărâri:

  1. O taxă de salubrizare în valoare de 15lei/gospodărie/lună indiferent de numărul de persoane din gospodărie și doar pentru gunoiul rezidual.
  2. Gunoiul reciclabil (plastic, hârtie, metal, lemn) să fie ridicat separat de gunoiul rezidual și colectat separat.
  3. Amenajarea de spații de colectare a deșeurilor reciclabile în mai multe zone din Bujoreni.
  4. Sc Gospodărire Locală va contribui semnificativ în organizarea colectării gunoiului selectiv și a celui rezidual. Vom face achiziția unui cântar electronic cu etichetare pentru a cântări fiecare pubela în parte și a putea taxa suplimentar pe cei care dau mai mult de 23 kg gunoi/gospodărie/ lună (pentru cei 15 lei)
  5. Vom căuta a identifica fonduri pentru achiziția unei autogunoiere, un transcontainer, și o autocamionetă basculantă pentru colectarea și transportul gunoiului.
  6. Toți consilierii s-au angajat ca împreună cu angajații Sc.GLB. și ai primăriei Bujoreni să informeze și să instruiască cetățenii de modul în care trebuie să fie selectat gunoiul și sortat în vederea colectării și a obținerea unor rezultate pozitive. Reamintesc modul de selectare a gunoiului:1.plastic 2.sticla 3.metal 4.hârtie iar în pubelă se va pune doar gunoiul rezidual care nu mai conține componente reciclabile, resturi vegetale, sau biodegradabile. Vom asigura saci menajeri colorati pentru colectarea selectivă,

Mulțumesc de înțelegere și cooperare. Vă rog să ne sprijiniți în această activitate de salubrizare a localității noastre și vă stăm la dispoziție cu informații…” – susține primarul localității Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

 

Sursa: https://www.gazetavalceana.ro/