ASEZAREA GEOGRAFICA SI COMPONENTA

Comuna Bujoreni este asezata pe malul drept al Oltului de-a lungul drumului national DN7, respectiv international E81, la nord de Rm.Vâlcea. fata de coordonatele matematice de referinta este situata la 45012″ latitudine nordica si 24015″ longitudine estica.

Situata de-a lungul Oltului, cale de comunicatie din cele mai vechi timpuri, dintr-o parte în alta a Carpatilor, i-a permis dezvoltarea continua fapt favorizat si de vecinatatea în partea de sud cu Râmnicu-Vâlcea,municipiu, resedinta a judetului Vâlcea. La nord vecin este orasul Calimanesti, importanta statiune balneo-climaterica a tarii.

Structura Geologica – Bogatii

În privinta structurii geologice fundamentul este cristalin carpatic alcatuit din sisturi cristaline, granita si sedimentar-mezozoic. Dupa scufundarea acestui fundament a aparut Marele Lac Getic în perioada Senoniana, apoi a început depunderea de sedimente ce a luat sfârsit la finalul Cuaternarului formându-se uscatul. Peste aceste depozite s-au depus diferite formatiuni cum ar fi conglomerate, gresii, marne, nisipuri. Din perioade îndepartate s-au format sub actualul spatiu al comunei Bujoreni diverse depozite cum ar fi: sub satul Malul Alb – depozite de tuf vulcanic ce a si dat numele satului, vizibil, o parte, în dealul Fedelesoiu sapat de Olt. Aceste depozite continua în adânc cu directia sud-vest si reapar la suprafata în împrejurimile Troianului la sud de Rm.Vâlcea. Cunosc aceasta de la inginerii care au forat la Malul Alb pentru a stabili locul de construire a barajului hidrocentralei de la Rm Vâlcea. Ca student la Timisoara aveam de facut un studiu geologic al comunei Bujoreni; pentru a afla mai multe m-am inprietenit cu inginerii ce tocmai forau în zona Malul Alb care foarte binevoitori, mi-au spus o parte din rezultatele obtinute. De la ei stiu ca barajul respectiv este construit pe aceste depozit e de tuf vulcanic.

Din alte surse stiu ca sub partea de Rasarit a satului Olteni se gaseste un masiv de sare ce patrunde în comuna noastra în dreptul podului de fier

– satul Lunca, venind dinspre Câineni si continua spre sud-est pâna în zona Curtea de Arges iar o ramificatie spre Ocnele Mari. Aceste informatii le-am primit de la profesorul Purcarescu Petre, cercetator la Arhivele Nationale Rm.Vâlcea si arheolog. Prezenta sarii în subsolul satului Olteni este dovedita si de apa sarata din putul de la Ion Ionescu(Ion al Preotesei), acum fabrica de mobila. Un alt loc unde este apa sarata la suprafata este în punctul numit Balta Sarata fost islaz în satul Lunca unde copiii mergeau vara sa faca baie. Acum izvorul este inundat de apele lacului de acumulare Rm.Vâlcea.

RELIEF SI CLIMA

Intrând în Subcarpatii Vâlcii comuna noastra creeaza impresia unui relief de dealuri, printre care apar mici depresiuni si culoarul larg al vaii Oltului, din care o buna parte a fost luata de cele doua lacuri de acumulare Rm- Vâlcea si Daiesti.

Din suprafata totala de 33,12 Km patrati, dealurile comunei Bujoreni ocupa 25,65 Km patrati si 7,47 Km patrati ocupa lunca.

Pe teritoriul satului Bujoreni în partea de N-V a comunei se afla culmea Purcareti -15 ha care se întinde pâna la Crucea Ucisa, din care pornesc spre pârâul Valea Seaca, muchiile :Fagul Scris, Piscul cu Casa ce reprezinta cea mai mare înaltime de 642,98m, de lânga Poiana lui Martie, muchia Bolovanu, Dealul Cocinii si Dealul Târna, iar spre Valea Bujorencii muchia ce duce la Cula.

Pe teritoriul satului Bogdanesti si Malul Vârtop cele mai importante dealuri sunt: Piscul Runcu, Culmea Capriorul, Culmea Bucium, Dealul Sub Dos, Fata Malului si Malul Corbului.

În satul Gura Vaii dealurile sunt mici – 300-400m si sunt strabatute de multe pâraie ce fac neplaceri locuitorilor din acea zona în timpul ploilor torentiale. Dealurile mai importante din acest sat sunt: dealul Scorusului cel mai înalt, având vârful Manga de 602 m, dealul Jarostea, Plavaia, Valea cu Soci si dealul Treptelor.